Kapitel 

05.01.2021

Gillis kliver av flyget i ett grå och dåsigt Visby.  I väntan på flyget så hade Gillis surfat in på Gotlandsavisen.se som är lokaltidningen på Gotland.Han kunde förutom liten notis om misshandeln i Almedalen även läsa om en taxichaufför som blivit mördad nu i natt. Enligt artikeln så tror polisen att det rör sig om ett rån som gått snett. Gillis blir orolig - för senast igår hade han pratat med en annan av sina gamla vänner Mattias. Mattias hade också försvunnit efter det hemska som skedde i cykelstallet -men kommit till rätta bara för en liten tid sedan - Han hade berättat att han jobbade som taxichaufför.

När Gillis gått igenom den lilla flygplatsen och kommit ut så kliver han fram mot första bästa taxi och kliver in. - kör till Terra Nova, jag mins inte gatan men förklarar vägen, säger han. Taxichauffören nickar. Chaffisen ser ut att ha legat i koma samtidigt som han blivit sondmatad. Han är tjock och har långt hår som hänger ned under kepsen. Skägget är vildvuxet och han luktar. Gillis känner igen lukten från sin barndom. Gammalt kiss, ovårdad mun och svett. Gillis var säker på att han hoppat in i bil från Ö - taxi men börjar undra om han sett fel.

  • har du hört om en taxichaufför blivit rånmördad?
  • Ja - det är inte så roligt stämning just nu bland oss taxichaufförer, ingen vill jobba natt.
  • Men han blev väll mördad på vägen hem? Vet du vem det var som blev mördad? Kände du honom?

Gillis kände att det kanske blev lite många frågor, men han var väldigt nyfiken och hade svårt att vara tyst. Det fick bära eller brista.

  • Ja - Han hette Mattias och var egen. Jag kände honom inte så bra men han var trevlig men höll sig mest för sig själv. Det är så fruktansvärt det som hänt.

Gillis tappade för några sekunder allt, han visste inte vad han skulle tro eller göra. Hans händer började skaka, svetten rann och han kände hur rädslan tog över hela hans kropp. En tår rinner över hans lena kind och fastnar i hans välansade skägg.

  • Kör mig till Gråbo torg istället, du kan släppa mig vid affären.

Gillis var tyst resten av resan. Taxichauffören såg ledsen ut.