Kapitel

11.05.2022

-Jaha, vad har vi här då? Säger Begat när han tittar in i hålet i taket i ett gammalt cykelgarage.

Begat är en storvuxen man på 205cm och nästan lika bred. Hans händer är skrovliga och ganska stora. Hela hans person utstrålar pondus och respekt. Men när han talar så faller det. Han talar med en röst som inte riktigt passar hans utseende. Rösten är lite pipig som när man har tagit helium. Men ändå manlig på något konstigt sätt. Om han ringer så vet man i alla fall vem det är. Han behöver aldrig presentera sig. Alla har en åsikt om hans röst. Han själv hatar den och pratar inte i onödan.

Han står på en pall likt en elefant på cirkus och kikar in genom hålet där elektrikerna som skulle byta ut några kablar gjorde det makabra fyndet av en mumifierad kropp av en ung man mellan 15-20år.

Sist man bytte kablarna var någon gång på 80-90-talet. Så liket kan ha funnits där länge.

- Det där ser lite konstigt ut säger han. Kroppen ligger nästan i fosterställning. Hur kan det ha kommit dit? Och när?

Han drar sig till minnet av att det för länge sen fanns ungdomar som nästan bodde i dom här cykelstallen. Han minns att han vid ett flertal tillfällen vart här och avhyst ungdomarna när han var patrullerande polis och åkte radiobil. Men så fort han och hans kollegor hade stängt ned ett cykelstall, så öppnade ungdomarna ett nytt och gjorde inbrott på vindarna för att möblera. Många gånger fanns det tv med alla kanaler. Ibland även sovrum, fullt möblerade med sängavel, nattduksbord, sängkläder. Ja allt. Det var som en egen liten lägenhet där ungdomarna satt och drack och rökte.

Men han minns inte att någon hade försvunnit. Han blir lite arg och tänker - Varför ska det vara han som hittar det här nu när han ska flytta till Gotland om en vecka. Som han längtar efter det. Hoppas att det finns någon annan som kan ta över det här fallet så att det inte blir nåt problem med flytten. Han vill verkligen komma ifrån Nacka polisdistrikt och all skit som händer här. Han ville verkligen till lugnet på Gotland. Där händer det inte så mycket skit som våldtäkter och mord. Där är det mest familjerelaterade brott och knark. Visst händer det att någon blir mördad där med. Men dom morden klaras oftast upp. Snabbt. På Gotland har dom bara ett ouppklarat mord och det är på en receptionist på ett av Visbys största Hotell. Men det är i dagsläget ett kallt fall då det skedde 1996.